Analiza video inteligenta pentru aeroporturi

Slider Image
Odata cu marirea numarului de pasageri din aeroporturi, cerintele de securitate devin mai exigente pentru a raspunde nevoii de siguranta si confort a pasagerilor.

Partenerul nostru, BOSCH, dezvolta un algoritm de analiza video inteligenta pentru a creste nivelul de siguranta si confort al pasagerilor. Acest sistem, pe langa inregistrarea actiunilor ce au loc in fata camerelor,  poate numara oamenii si recunoste indivizii. Prin urmare, conectat cu alte servicii digitale dintr-un aeroport, acest lucru poate contribui la evitarea formarii unor grupuri mari de persoane. Algoritmii inteligenti reprezinta baza acestui proces, iar acestia sunt instruiti in prezent pentru a inavata viverse caracteristici ale oamenilor si obiectelor (O persoana cu un rucsac. O persoana fara un rucsac. O persoana cu o jacheta rosie. O persoana cu o jacheta verde.)

“Sarcina pe care o atribuim algoritmului este recunoasterea  regularitatilor si a modelelor recurente”, explica liderul echipei pentru sistemele de comunicatie mobila de la Bosch. In cele din urma, software-ul ar trebui sa invete suficient pentru a putea judeca in mod independent daca obiectul pe care il vede este o persoana. Ar trebui nu numai sa fie capabil sa distinga indivizii unul de celalalt, dar sa ii si diferentieze de valize si vehicule rulante. Insa acest proces necesita mult timp. De asemenea, Borchers considera ca, datorita algoritmului, este posibil sa se gestioneze mai eficient multimea de oameni care asteapta la aeroporturi mai eficient sau chiar sa fie evitata.  “In trecut, supravegherea video a fost folosita in principal pentru a servi drept dovada in instanta in caz de urgenta”, spune Borchers. Insa analiza in timp real a fost dificila. Chiar daca ochiul uman poate intelege foarte bine schimbarile bruste intr-un context static, el are dificultati sa se concentreze pe imagini sau secvente care contin o miscare constanta.

“Intr-o masa de imagini generate de camerele de supraveghere, este aproape imposibil ca oamenii sa tina un ochi pe toate persoanele recunoscute in acelasi timp”, explica Borchers. Cu toate acestea, un software odata invatat sa desparta persoanele in imagini, poate recunoaste in cateva secunde cate persoane locuiesc intr-un spatiu supravegheat.

Analize individuale datorita camerei multi-tracking

Posibilitatea de a permite unui algoritm sa numere pasagerii dintr-un aeroport in timp real este interesanta. Cu toate acestea, adevaratul potential se dezvaluie numai atunci cand algoritmul este combinat cu alte componente ale sistemului complex de asistenta aeroportuara. De exemplu, cu ajutorul asa-numitei urmariri multiple, toate camerele de supraveghere ale unui terminal sau ale unei cladiri aeroportuare pot fi conectate – in aeroporturi mici, acestea sunt cateva sute de dispozitive unice, in aeroporturile mari cel putin in jurul a 1000.

,,Un algoritm care are un astfel de hardware, poate atribui o identitate bine definita fiecarui pasager si ii poate oferi servicii personalizate in intreaga incinta”, afirma Borschers. Astfel, se pot obtine numeroase date depre pasagerii dintr-un aeroport. Cati pasageri au intrat in aeroport la ora 10 si s-au deplasat catre punctul de verificare pana la ora 10:30? Care este viteza medie de deplasare a tuturor pasagerilor in terminal? Pentru un pasager care a sosit recent, care este cel mai scurt timp de asteptare? Datele colectate in aeroport permit realizarea unor predictii pentru fiecare persoane, iar inteligent utilizate, procesele pot fi accelerate masiv.

Notificari personalizate pentru fiecare pasager

Viziunile cuprinzatoare pe care le dezvolta Borchers, precum si alti experti in mobilitate, se ocupa mai mult de procese integrate. Accentul se pune pe smartphone. In timp ce un pasager intra in aeroport si se inregistreaza in sistem, el sau ea scaneaza virtual un tichet de imbarcare prin intermediul unui smartphone. Din acest moment, algoritmul inteligent stie de la ce poarta va pleca pasagerul si, prin urmare, poate calcula momentul potrivit cand pasagerul trebuie sa faca check-in-ul. In acelasi timp, prin intermdiul analizei video inteligente se cunoaste pozitia exacta a tuturor celorlalti pasageri din acelasi zbor din cadrul terminalului. “In mod ideal, cand se apropie ora la care pasagerul trebuie sa treaca prin punctul de verificare, sistemul poate trimite fiecarui pasager un mesaj individual pe smartphone”, spune Borchers. In plus, sistemul video va recunoaste cozi la punctele de verificare a bagajelor. In astfel de situatii, pasagerii zborurilor respective pot fi informati prin notificari push si, de exemplu, sa li se ofere optiunea de a bea o alta ceasca de cafea.

Viitorul incepe acum

“In prezent lucram la trei provocari, astfel incat sistemele de monitorizare sa fie capabile de astfel de performante”, spune Borchers. “Software-ul, puterea de calcul si dispozitivele terminale.” Software-ul, alcatuit din algoritmi, trebuie sa invete sa interpreteze comportamentul unei persoane. Borchers considera ca este foarte convenabil ca Bosch sa nu aiba nevoie sa dezvolte aplicatia aeroportului de la zero, ci sa beneficieze de algoritmi dovediti, de exemplu, de la industria automobilelor. Ei stiu deja ce este o persoana si trebuie doar sa invete caracteristicile pasagerilor din aeroport.

“Cu cat sunt mai multe date analizate in acelasi timp, cu atat mai multa putere de calcul am nevoie”, explica expertul. Nu toate procesoarele care sunt necesare pentru evaluare trebuie instalate la fata locului in aeroport. “In zilele noastre, puterea de calcul este generata de cloud”, recunoaste Borchers, “dar regulile de baza sunt valabile: cu cat este mai mare distanta pe care datele trebuie sa o acopere, cu atat este mai lunga analiza”. Prin urmare, carmerele moderne de supraveghere au un procesor la bord care efectueaza direct primele evaluari. In ceea ce priveste hardware-ul, un sistem de monitorizare depinde foarte mult de calitatea camerelor conectate. Desigur, toate dispozitivele unice trebuie sa fie capabile sa se conecteze unul la celalalt si sa formeze o retea uriasa, o functie care este de obicei o caracteristica standard in zilele noastre. Cu toate acestea, caracteristici precum rezolutie inalta, ritm linistit zi-noapte si solutiile de inregistrare furnizate pot influenta modul in care functioneaza singurele dispozitive in cadrul sistemului general si modul in care acestea pot fi controlate de algoritm.

Pas cu pas catre analiza video inteligenta

Managerii aeroporturilor care doresc sa implementeze astfel de sisteme pot incepe in curand planificarea. “Facem progrese considerabile, deoarece algoritmii nostri sunt in permanenta instruiti si, in acelasi timp, hardware-ul devine exponential mai rapizi”, spune Borchers. Primele programe de analiza bazate pe software ar putea fi deja lansate in 2018 sau 2019.

Doresti mai multe informatii despre analiza video inteligenta?

Română